Vad är Hurv Musik?

Hurv Musik är ett svenskt, oberoende skivbolag, startat 1975, baserat i Malung. Bolaget drivs sedan starten av spelmannen Anders Rosén, och har mestadels gett ut svensk folkmusik. Namnet hurv är taget efter namnet på en speciell låttyp av polska som mest förekommer i gränstrakterna mellan Sverige och Norge.

Innan bolaget Hurv Musik startade gav Rosén ut ett par skivor på eget förlag. 1972 kom Västerdalton ut, ihop med Kalle Almlöf på etiketten Fjedur (vilken köptes upp av Europafilm). 1973 kom På vandring med Lejsme Per, på etiketten 88.

Första skivan på etiketten Hurv var Forsens låt 1975 med låtar spelade på fiol med understrängar och sopransaxofon.

OmHurvIMG
Anders

Vem är Anders Rosén

Rosén, som har sina rötter i Malung, började under sina studieår i Uppsala i slutet av 1960-talet att tillsammans med Kalle Almlöf intressera sig för de äldre folkmusiktraditionerna i Västerdalarna. 

De studerade bland annat Einar Övergaards uppteckningar från 1897 i Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala och blev centralfigurer i en folkmusikalisk härd på Västmanlands-Dala nation i Uppsala, där intresset för folkmusik väcktes hos många blivande unga spelmän.

Rosén är en av de främsta förmedlarna av folkmusik från Västerdalarna och spelmän som Troskari Mats, Spak Erik och Ekor Anders. Han har utgivit en lång rad musikalbum, både i eget namn och tillsammans med bland andra Kalle Almlöf, Roland Keijser (från gruppen Arbete & fritid) och Pelle Björnlert. Han är också innehavare av det egna skivbolaget Hurv.

Favicon-Logoimg
  • Hurv@hurv.com