Låtar från Orsa II
”En av de mest fullödiga representanterna för Orsaspelet”, Gössa Anders Andersson (1878-1963) var en central gestalt i Orsas spelmans kretsar, tack vare sin personlighet, auktoritet och främst sin skicklighet i låtspelet. Det var han som samlade spelmän där spelmän behövdes; det var till honom låtupptecknarna vände sig när de behövde hjälp att söka upp traditionsbärare.
Väl medveten om traditionens betydelse var han också generös när det gällde att lära ut låtar till yngre spelmän, och när Orsa spelmanslag bildades 1948 blev 70-åringen den självklare ledaren.
I äldre dagar blev dottern Anna Andersson (1906-1999) sin fars spelkamrat och följeslagare. Paret företog turnéer landet och rike runt och de mött stort bifall vart de kom. Anna spelade alltid en följsam andrastämma av egen tillverkning.
Dessa inspelningar med Gulis Erik Andersson (1885-1961) är det ålderdomligaste Orsaspel som finns bevarat i klingande form, och de sju låtar vi hör här är de enda som finns inspelade med honom.
Gulis Erik var skogs- och jordbruksarbetare, en mycket glad och sällskaplig person och därför mycket omtyckt, mycket populär bland de andra spelmännen och spelade ofta tillsammans med dem; och när Orsa spelmanslag startades 1948 fanns Gulis Erik med i kretsen.
Lovar Erik Ersson (1881-1963) hade ett gammaldags spelsätt, klart, rent och med sparsamt drillande. Den ende fiolspelmannen i byn, och självlärd, han var också en god sångare som kunde många gamla visor. Låtarna här är de enda som spelats in med honom.
Henning Snitt, systerson till Gulis Erik, som pojke sög i sig de gamla låtarna och lade dem på minnet. Han spelade mycket i hemmiljön, men sällan i offentligt sammanhang, fram tills att han blev medlem i Orsa spelmanslag. Tack vare hans skickliga spel av de gamla låtarna liksom hans klurighet och lätsamma sätt, blev han en omtyckt spelman bland spelmän.
Det spelades friskt i gårdsklungan i Orsabyn Åberga, där Elings Samuel Ersson bodde (1906-1990): fadern Erik och farbrodern Jonas, liksom Samuels bror Erik, var alla spelmän. Samuel anammande de gamla orsaspelet och fick en fin repertoar av låtar från den norra sockendelen. Bredvid orsalåtarna hade han också en förkärlek för rullstråkslåtar från Hälsingland.
42 sololåtar med fem medlemmar av Orsa spelmanslaget, samt en duett:
- Gössa Anders Andersson
- Gössa Anna Andersson
- Gulis Erik Andersson
- Lovar Erik Ersson
- Henning Snitt
- Elings Samuel Ersson